Preloader

Cake Shop

A Cake Shop-ban készülő finomságok mind-mind kézzel készített prémium desszertek, torták, piték és krémek.

+36 30 721 0773 [email protected] József Attila utca 12. 1051 Budapest

Kövessen minket!

Ne maradjon le a legfrissebb híreinkről. Kövessen minket a közösségi médiákon!

Blog

HVG business

Most éppen gyárat álmodok

„Nem a lehetőségeinkből és a korlátainkból kell kiindulni, hanem valami nagyon nagyot kell álmodni és azt kell lehozni a földre” – vallja Sallay Fanni, a Cake Shop alapítója, aki a mindenféle kezdőtőke nélkül öt év alatt több százmilliós vállalkozást épített. Sütiből és elhivatottságból.

A beruházás mindössze egy torta alapanyagainak ára volt, ahogy ő mondja, egy kiló liszt, és már el is érkeztünk a próbatételekkel telitűzdelt népmese elejéhez. A kezdet nehéz volt: a pénzügyi válság alatt bedőlt építőipari vállalkozásuk magával rántotta a párjával őket. Mindent elvesztettek. Az akkor huszonhárom éves Fanni, egy hároméves kisgyerekkel, második babáját várva nem bírta nézni ezt a szomorú és lehetetlen helyzetet. Próbált anyagilag segíteni, és mivel várandósan, frissen kilépve az egyetemről nem tudott elhelyezkedni, takarítós cetliket dobott be a postaládákba és játszóházakba járt csillámtetoválást készíteni.

A sütés iránti szerelme nem volt új keletű, gyerekkora óta a lételeme, önkifejezési eszköze volt, és mindig is egyfajta kreatív alkotási folyamatként tekintett rá. Hobbiból itthon végzett egy OKJ-s képzést, de az 50 évvel ezelőtt íródott, előírt cukrászati tananyag, a margarinra és sokszor az adalékanyagokra alapozó gyakorlatok inkább csak lelohasztották.

Érettségi után Franciaországba utazott, ahol beszippantották az izgalmas kis cukrászműhelyek. Megérzése nem hagyta cserben. Minden igazán fontos alapot, a minőség fontosságát, az alapanyagok tiszteletét itt szívta magába. Hazatérve tovább kísérletezett, azzal együtt, hogy megélhetési forrást még nem látott benne. Értelmiségi családból érkezve egyértelmű volt számára, hogy továbbtanul, így közgazdász lett.

Szerencsét próbált egy diótortával

Saját bevallása szerint a sütés mindig egyfajta katapult volt számára, így nem sokkal a csillámtetoválás után egy hirtelen jött ihlet által az éjjel elkészített diótortával bekopogott a házuk aljában működő kávézóba. Aztán újabb és újabb helyekre. „Nem féltem, hogy elutasítanak, egyszerűen nem is volt a fejemben ilyen verzió. Utólag visszagondolva, valószínűleg érezték bennem az elhivatottságot, ezért mindenhol nyitottsággal találkoztam” – meséli. Közben teltek a hónapok, egyre több helyre szállított, egyre többet, nemsokára egy újszülött mellől. A gyerekek gondozását, a megrendelések teljesítését kész mutatvány volt teljesíteni, de Fannit ekkor már egy súlyos lábtörés sem tartotta távol a sütőtől. Sütött éjjel és nappal, kezdetben édesanyja, majd barátok segítségével. A lassanként szűkössé váló konyha leköltözött a garázsba, műhelyt rendezett be, és a népmese a megpróbáltatásaival együtt folytatódott.

Egy szelet sütit húszezerért

Fél évvel az első torta után egy aprócska asztalkával kiülhetett az egyik fővárosi gasztro fesztiválra. A sütik annyira jól szerepeltek, hogy az utolsó szelet tortát árverésre bocsátották, ami maga a fesztivál tulajdonosa, Gerendai Károly vett meg 20 ezer forintért. Ez volt a mérföldkő, s bár a vállalkozás kezdettől fogva egy meghatározott ívben növekedett, itt vált egyértelművé Fanni számára, hogy jó és sikeres, amit csinál, valami olyan, ami eddig nem igazán volt: a piac kiéhezve várta a süteményeit. A gasztro-siker több fesztiválhoz is ajtót nyitott. A VIP-szektorokban kis sütizőt üzemeltethetett, majd lassan komolyabb szereplők is megjelentek körülötte. A Four Season, Tchibo, McCafe, Cafeshop Company termékfejlesztője és beszállítója lett. Menet közben kicsi lett a garázs, az üzem leköltözött az Őrségbe egy bezárt étterem konyhájára és lett két hivatalos alkalmazott is, majd 3 hónap múlva azt is kinőve már Pest megyében nyitotta meg a nagy üzemét. Az első tortától kezdve két évet kellett várni, hogy a sok sütemény kitermeljen egy helyet, a Belváros szívében egy frekventált, külföldiek által is gyakran látogatott részen megnyitott a vágyott „édeshely” és főhadiszállás, a Cake Shop.

Itt nincs titok

A barátságos kis üzlet különlegessége, az indulásakor még egyedinek számító „kirakatkonyha” hívogatja az utcáról az embereket. Odabent karamell, vanília és csoki illata keveredik. Nincs titok, a sütés a vendégek előtt zajlik, és biztos, hogy mindegyik csokis sütinek más íze van. „A variációk tárháza óriási, kell egy magabiztos tudás ahhoz, hogy ne három alapot ismételgessünk, rakjunk hozzá egy kicsit ebből és abból, aztán átnevezve újként áruljuk. Egy sajttortát nyilván nem kell újra kitalálni, viszont ezerféle módon el lehet készíteni, sok olyan apróságot lehet hozzátenni, amitől az a süti Cake Shop-os lesz” – mondja Fanni szenvedélyesen. Nagy hangsúlyt helyeznek az alapanyagokra, a technológiára, a fűszererezésre és ízesítésre is. Tizennégy féle cukorral dolgoznak, a vanília Madagaszkárról érkezik, de a vajat és tejszínt is külföldről hozzák. Elmondása szerint azért, mert itthon nem találtak olyan beszállítót, aki nagy mennyiségben és stabilan tud egy magas minőséget biztosítani. A minőségi alapanyagok ellenére egy olyan árfekvést igyekeztek belőni, ami megfizethető legalább egy héten egyszer, bárkinek.

Cukrászt inkább ne

Ma már nem Fanni süti a süteményeket, de a mai napig ő a termékfejlesztő. Az alkotási folyamat inspirálja, ez viszont manapság leginkább fejben történik. A leírt receptet később együtt sütik meg az üzletben dolgozó lányokkal. Mindig kifejezetten ügyelt arra, hogy magához hasonló embereket alkalmazzon. Teljesen mindegy volt számára, hogy honnan jön az illető. A cukrászvégzettségnél fontosabb volt a zsigeri elhivatottság, és hogy ne legyen elrontva, hisz könnyebb valakit megtanítani a jó gyakorlatokra és gondolkodásra, mint az elavult szemléletmódról és technológiáról átnevelni az általa képviselt irányra. Most dolgozik itt élelmiszermérnök, formatervező és bölcsész is, akik közben hivatalosan is cukrászok lettek.  Ez a csapat és Fanni folyton kísérletező, meg nem elégedő tökéletesítős személyisége adja a Cake Shop erejét.

Eltökéltsége, bátorsága, sikere nyomán akaratlanul is az álommegvalósítás példája lett. Gyakran hívják előadni egyetemekre, különböző klubokba, és több cég kampányának is volt már nagykövete. Tavaly megjelent könyvének, a Süti álomkivitelben – 1 év Sallay Fannival születése tökéletesen illeszkedik a népmesei történetbe. Egy előadása után megállította a Kossuth Kiadó igazgatója, azzal, hogy nemsokára több kiadó is megkeresi majd, hogy írjon egy könyvet. Ő szeretne az első lenni.

Álmodj gyárat!

Az évek alatt a Cake Shop fontos szereplővé nőtte ki magát a desszertpiacon. Fanni a töretlen fejlődés kulcsát abban látja, hogy gyorsan, innovatívan fordulnak rá és alakítják a trendeket, emellett stabilan magas minőséget tudnak előállítani. Termékeik nem arra a három édességre épülnek, amit a család nagyon szeret, hanem mélyebb gasztronómiai tudásból és szenvedélyből származnak. Így sokkal több a lehetőségük is, a kísérletezésnek soha nincs vége.

Az édeshelyek újhullámának egyfajta úttörője, ami szintén nagy szerepet játszik a sikerben, hisz azon a szinten, ahol ők mozognak gyakorlatilag nincsenek vetélytársak. Bár az utóbbi egy-két évben nyílt két új Cake Shop üzlet Budapesten, a továbblépés lehetőségét nem ebben látja. Nagy cégeknek szállítanak, ehhez kell egy biztos technológiai háttér, ezért jelenleg egy közel kétezer négyzetméteres gyárat építenek, ami minden jelenlegi és jövőbeli igényt képes kiszolgálni. Persze ez sem végállomás, a gyárépítés mellett egy franchise-rendszer felépítésén dolgoznak, aminek magyar PILOT-projektje a startvonalon áll. Egyelőre több forgatókönyv is létezik, de mindenképen ezen az úton mennek tovább.

Ma már mentor segíti

Az egykor egyszemélyes vállalkozás közben harminc személyesre nőtt. „A mellettem álló szakemberek a cukrászoktól kezdve a pénzügyesig mind nagyon hasonló karakterek.  Olyanok vagyunk most akár egy kilövésre váró rakéta” – mondja a jelenről csillogó szemmel. Nincs benne félelem, érzése szerint, a mostani állapothoz képest a gyárépítés és a franchise legalább olyan nagy lépés, mint öt évvel ezelőtt levinni az első tortát a kávézóba. Nagy ára volt a kezdeti időknek, de a buktatókkal együtt teljes a kaland. „Most már látom, hogy minden egyes bukkanó után egy nagy ajándék várt rám. Rájöttem, hogy újra és újra óriási erőt ad, ha az ember nem menekül el, hanem átlépi önmaga korlátait. Valószínűleg azért tudok könnyebben megbirkózni ma nagy feladattal, mert útközben az erőm is nagyra nőtt, és mert még mindig ennyire nagyon-nagyon szeretem. Az utamon vagyok!”

Post a Comment